Weg met botox?

Vandaag is in Nederland de Iovera gepresenteerd.

Dit is een apparaat waarmee zenuwen bevroren kunnen worden, waardoor gedurende een tijdsduur van enkele maanden bepaalde spieren, die door die zenuwen worden aangestuurd, zijn uitgeschakeld. Zo kunnen bijvoorbeeld de mimische spieren, die verantwoordelijk zijn voor de horizontale voorhoofdsrimpels, worden aangepakt. Deze rimpels zullen hierdoor tijdelijk vervagen of zelfs verdwijnen.

Tot voor kort kon dit effect alleen worden bereikt met botox. Botox, een afkorting voor botulinetoxine, is een neurotoxine : een gif, geproduceerd door de bacterie Clostridium Botulinum, dat in een zeer kleine hoeveelheid en sterk verdund in de spier wordt gespoten. Het lijkt misschien gevaarlijk om een gif voor cosmetische doeleinden in te zetten, maar sinds de jaren zestig zijn er inmiddels wereldwijd meer dan tien miljoen mensen met botox behandeld ; er is dus inmiddels voldoende zekerheid dat dit geen risico’s voor de gezondheid met zich mee brengt.

De Iovera biedt nu een alternatief, met name voor mensen die botox toch eng blijven vinden. Het is echter nog maar de vraag of de Iovera niet eng is ! Er is nog niet zo veel wetenschappelijk onderzoek naar het apparaat gedaan, zodat we weinig weten over mogelijke schadelijke effecten op lange termijn. Om die reden is de Iovera voor de behandeling van rimpels ook nog niet toegestaan op de Amerikaanse markt (er is voor die toepassing nog geen FDA approval). Het lijkt er dus een beetje op dat Europa de “proeftuin” voor het apparaat is, voor het naar de V.S. – de belangrijkste markt – kan worden geëxporteerd.

Daarnaast is het op dit moment nog zo dat een behandeling kostbaar is : zo’n drie maal duurder dan een botox behandeling. Bovendien is een behandeling met de Iovera omslachtiger en tijdrovender. En tenslotte kan bijvoorbeeld overmatige transpiratie niet met de Iovera bestreden worden, terwijl dit met botox wel heel goed kan.

Kortom: de Iovera is een lofwaardige innovatie, maar biedt op dit moment nog slechts op beperkte indicatie een alternatief voor botox, voor een bescheiden groep cliënten.

Robert Schoemacher, cosmetisch arts

GRATIS CONSULT

Wilt u persoonlijk advies om erachter te komen welke behandeling u het gewenste resultaat geeft? Maak dan een afspraak bij Schoemacher Injectables voor een gratis consult!

STUK !

Afgelopen maandag reisde ik af naar de filmstudio van Omrop Fryslan in Leeuwarden, waar het laatste deel van de speelfilm STUK ! werd opgenomen. Regisseur

Read More »

Stadse Fratsen

Eind januari was ik te gast bij een basisschool in Lunteren, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Toen ik hiervoor gevraagd werd hoefde ik

Read More »

CONTACT
Neem contact met ons op via WhatsApp door op onderstaande knop te klikken of door een bericht te sturen naar nummer: 06-13131713