Botox: misverstanden (2)

Zoals ik onlangs in een uitzending bij Harry Mens vertelde, is het een misverstand dat botox gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid. Natuurlijk is botox -een afkorting van botulinetoxine – een gif, geproduceerd door de bacterie Clostridium Botulinum. Dat gif wordt echter in minieme hoeveelheden en in zeer lage concentratie ingespoten, en is al sinds de jaren zestig in gebruik, bij inmiddels tientallen miljoenen mensen over de gehele wereld. We kunnen dus echt wel stellen dat een goedje, dat al zo lang en op zo grote schaal wordt gebruikt, veilig is voor de gezondheid, op voorwaarde dat het gaat om gebruik bij gezonde mensen en niet-zwangere vrouwen, en ingespoten wordt door een ervaren arts.

Nog een misverstand : botox mag door iedereen ingespoten worden, dus ook door schoonheidsspecialistes en fysiotherapeuten, bijvoorbeeld. Daar is echter geen sprake van : het inspuiten van botox is een aan artsen (en tandartsen) voorbehouden handeling. Als botox door een schoonheidsspecialiste zou worden ingespoten wordt dit door de wetgever gekwalificeerd als kwakzalverij, hetgeen strafbaar is.

Een ander misverstand is dat botox alleen wordt gebruikt om rimpels te bestrijden. De cosmetische toepassing van botox is echter iets dat pas in de jaren negentig in zwang kwam. Daarvoor werd het o.a. gebruikt in de neurologie (bij spasmen van spieren in hals en gezicht, spasmen van armen en benen), urologie (als behandeling bij bepaalde vormen van incontinentie) en proctologie (behandeling van kloven in de anus, door verlaging van de spanning van de kringspier rond de anus). Vandaag de dag wordt botox ook veel gebruikt om spanningshoofdpijn en bepaalde vormen van migraine weg te nemen. Botox wordt bovendien ingezet om overmatig transpireren van oksels, handen en voeten tegen te gaan. Zo heb ik een aantal bekende profvoetballers als clienten, die direct na de wedstrijd beslist niet voor de camera’s willen verschijnen in shirts met grote zweetplekken ter plaatse van hun oksels … Zweethanden en –voeten kunnen natuurlijk ook een grote sociale handicap vormen, maar met een aantal kleine prikjes is het probleem snel, en gedurende een half jaar, opgelost.

Een laatste misverstand heb ik hierboven natuurlijk ook meteen rechtgezet, namelijk dat botox alleen voor dames is … Echt niet, heren !

Robert Schoemacher, cosmetisch arts

GRATIS CONSULT

Wilt u persoonlijk advies om erachter te komen welke behandeling u het gewenste resultaat geeft? Maak dan een afspraak bij Schoemacher Injectables voor een gratis consult!

STUK !

Afgelopen maandag reisde ik af naar de filmstudio van Omrop Fryslan in Leeuwarden, waar het laatste deel van de speelfilm STUK ! werd opgenomen. Regisseur

Read More »

Stadse Fratsen

Eind januari was ik te gast bij een basisschool in Lunteren, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Toen ik hiervoor gevraagd werd hoefde ik

Read More »

CONTACT
Neem contact met ons op via WhatsApp door op onderstaande knop te klikken of door een bericht te sturen naar nummer: 06-13131713