Liquid facelift

Een paar jaar geleden werd de wereld van de cosmetische geneeskunde verblijd met een nieuwe term : “liquid facelift”. Het zou hier gaan om een totaalconcept voor het jeugdiger en mooier maken van een gezicht, waar geen operatie aan te pas kwam, dat pijnloos zou zijn, vrijwel zonder risico en betaalbaar voor iedereen. Dat klonk bijna te mooi om waar te zijn !

Waar het op neerkwam : het gezicht werd aangepakt met een combinatie van fillers en Botox. Hiermee konden bijvoorbeeld wangen worden opgevuld, jukbogen geaccentueerd, donkere kringen onder ogen worden verzacht en wenkbrauwen (iets) gelift. De huid van hals en gelaat werd hiermee echter niet of nauwelijks gelift, dus de term “facelift” was beslist niet op zijn plaats.

Een hals/facelift is dan ook een technisch lastige chirurgische ingreep, die circa drie uur in beslag neemt onder algehele anesthesie (narcose), die niet geheel zonder risico is (infectie, na-bloeding, beschadiging van de aangezichtszenuw, lelijke littekenvorming), maar die een groot effect heeft. De huid van hals en gezicht wordt, na verwijdering van overtollige huid, weer strak en het gezicht oogt duidelijk vitaler en vele jaren jonger. Bovendien houdt een goed uitgevoerde facelift circa tien jaar stand.

Zo’n facelift is een kostbare zaak, en bovendien zijn er in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die deze ingreep regelmatig uitvoeren en dat ook goed kunnen.
Logisch dat er op een gegeven moment slimme jongens op het idee kwamen een veel goedkoper alternatief aan te bieden, waarvoor veel minder technische vaardigheden waren vereist : de “liquid facelift” was geboren ! Jammer genoeg had het veel met het inbrengen van “liquid”(vloeistof), maar weinig met een echte facelift van doen. Toch lijkt het, als ik de foto’s op websites van sommige collega’s mag geloven, of er soms verbluffende resultaten worden geboekt. Laat u echter niet bedotten : vaak is er niet zozeer sprake van fotoshop, als wel van een combinatie van een chirurgische ingreep en injectables. Voor een leek is dat niet duidelijk, maar een geoefend oog ziet het onmiddellijk. Als bij dit soort foto’s eerlijk commentaar had gestaan was er eigenlijk niets aan de hand geweest : vaak levert een combinatie van een chirurgische hals/facelift met fillers en Botox de mooiste resultaten op.
De tekst bij de foto’s laat echter meestal het chirurgische gedeelte buiten beschouwing, en dan is er sprake van volksverlakkerij !

Combinaties van fillers en Botox worden al heel lang toegepast ; daar hebben we de term “liquid facelift” niet voor nodig. Ik beschouw het maar als een uitgekookte marketing truc, die misleidend is in wat hij belooft. Op zijn best gaat het hier om oude wijn in nieuwe zakken…

Robert Schoemacher, cosmetisch arts

GRATIS CONSULT

Wilt u persoonlijk advies om erachter te komen welke behandeling u het gewenste resultaat geeft? Maak dan een afspraak bij Schoemacher Injectables voor een gratis consult!

STUK !

Afgelopen maandag reisde ik af naar de filmstudio van Omrop Fryslan in Leeuwarden, waar het laatste deel van de speelfilm STUK ! werd opgenomen. Regisseur

Read More »

Stadse Fratsen

Eind januari was ik te gast bij een basisschool in Lunteren, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Toen ik hiervoor gevraagd werd hoefde ik

Read More »

CONTACT
Neem contact met ons op via WhatsApp door op onderstaande knop te klikken of door een bericht te sturen naar nummer: 06-13131713